Комедия от грешки с винетки или защо и как да обжалваме глоби за липса на винетка

През новата 2019 година българския „елит“ съставен от представители на висшата държавна власт (няма как тук да пропуснем участието на премиера и генерал в оставка Бойко Методиев Борисов), други по – малко висши представители на тази власт (основно служители на Агенция „Пътна инфраструктура“) и лица облечени с власт като чиновници в Община София сътвориха поредната комедия. По сценарий в такива „народополезни“ мероприятия се включват всички видове медии. Участието на „свободните“ медии в такива комични представления вече се е превърнало в част от ежедневието ни.

От 01.01.2019 година влезе в сила новата система на електронните винетки. Службите за пътен контрол започнаха да изискват автомобилите, които се движат конкретно по „Северната тангента“ на София да заплащат за това винетна такса.

Явно до тогава винетна такса не е заплащана за този пътен участък до този момент. От тук започва комедията.

Самото начало на представлението има драматичен характер – обикновения българин започва да плаща за нещо, което до предния ден е било ползвано безплатно. За нас това не е нещо ново, но все пак 2019 година е изборна година, а и да не забравяме, че съвсем наскоро стихнаха едни протести и не е в полза на управляващите да се разбира, че се иска да се събира едно ново плащане към бюджета, наред с останалите  данъци, такси, даждия и берии вземани от същия този „матрял“.

В тази ситуация се изисква бърза и правилна реакция от страна на хората, чието избиране или преизбиране ще става през 2019 година. Естествено е най-сериозно от едни негативни обществени настроения да е заплашена партията и лицата, които днес управляват столицата. Точно и за това администрацията и кметът на София Фандъкова започват една „гериоична“ административна битка с администрацията на АПИ.

Битка започва да добива епични размери пред вид масовото й отразяване в медиите, стига се до намесата лично на генерала от запаса и наш премиер Б.М. Борисов и въпросът е разрешен с размах, с който са решавани важните въпроси в дворовете на всички имперски династии. Бързо, твърдо, ясно и безкомпромисно – да се знае кой командва тука.

Българският народ трябва да е доволен и предоволен от това решение, но нали е некачествен „матрял“ нещо не е точно както би трябвало да е.

Точно тук е и комедията.

За въпросната Северна тангента, както от началото на 2019 година, така и преди това не е било нужно да се плаща винетна такса.

Този участък от републиканската пътна мрежа фактически и топографски е част от околовръстния път на София от северната страна на столицата. По силата на един, приет от Министерския съвет (Решение № 945 на Министерски съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 109 от 2004 г.) Списък на републиканските пътища още през 2004 година за околовръстните и обходни пътища не се плаща винетна такса. Не казвам, че не са писани актове от съвестни катаджии за такъв вид нарушения, но по-късно при обжалване те лесно са отменяни като несъобразени със закона.

Точно в този смисъл е и Решение № 959 на МС от 31.12.2018 г. за утвърждаване на Списък на Републиканските пътища, за приемане на Списъка на Републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса, и за определяне на съоръжение, за което се събира такса по чл. 10, ал. 4 от Закона за пътищата за ползване на отделно съоръжение по Републиканските пътища. С това решение МС вещо командван от своя премиер оставя привилегията на своя народ да ползва околовръстните пътища без да се изисква плащане винетна такса – нито в електронен вид, нито даже в досегашния хартиен такъв.

Вместо да се запознаят с този текст и да не създават излишно напрежение администрацията на АПИ, усещайки новото и значително разширяване на правомощията си за контрол на висок глас заяви претенциите си за събиране на допълнителни приходи в бюджета си от винетни такси на Северната дъга от околовръстното шосе на София.

И да Северната дъга на София е в границите на столичната община и за нея няма да се плаща винетна такса, но за другите „околовръстни“ и „обходни“ пътища, които са част от републиканската пътна мрежа, ако не са в границите на града (селото) изобщо на урбанизирана територия вече ще се заплаща винетна такса. Типичен пример за това е град Пловдив, на който околовръстното шосе включва в себе си дори части от АМ „Тракия“.

Сега на всички ни става ясно защо така бързо и решително се намеси премиерът и генерал от запаса Б.М. Борисов и тушира с появата си вече много неудобните въпроси за дължимите винетни такси от началото на 2019 година за използването на участъци от републиканската пътна мрежа, които имат характера на „околовръстните“ и „обходни“ пътища.

Както бе казано по-горе преди 2019 година за околовръстните пътища не се изискваше заплащането на винетна такса, респективно поставянето на винетен стикер на предното стъкло на автомобила, когато той се движи по такава част от републиканската пътна мрежа, която по своя характер има качеството на околовръстен път за дадено населено място или се използва временно за обход при извършване на ремонти на територията на населените места. Това е уредено в § 1 от забележката към Списък на републиканските пътища още през 2004 година за околовръстните и обходни пътища не се плаща винетна такса, утвърден с Решение № 945 на Министерски съвет от 2004 година.

Съвсем различен е обаче днес смисъла на забележката към същия този списък, утвърден с „новогодишното“ Решение № 959 на МС от 31.12.2018 година. Новият акт отменя предходното решение № 945 от 2004 година на МС и заедно с това престава да действа и в § 1 от забележката към Списъка на Републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса. Накратко – от 01.01.2019 година вече за да не се дължи винетна такса за „околовръстен“ и „обходен“ път тези пътни участъци трябва да бъдат и в границите на населените места, което не беше така по време на действието на Списък на Републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса, утвърден с гореказаното Решение № 945 на Министерски съвет от 2004 година.

До тук с комедията – сега вече жанра се променя в траги-комедия. Трагедията за заплащащите нововъведените винетни такси за околовръстните пътища. За управляващите пък ще има нови бюджетните приходи, които те с размах ще харчат за „народополезни“ покупки и инвестиции.

Точно по този начин АПИ (но това не е само АПИ, а и всички държавни структури) винаги е влагала „скромните“ приходи, събрани от българските граждани. С тези средства се правят и плащат ремонти на пътища, за които дори не са извършени стандартните проби за проверка на извършеното строителство и ремонти.

Отделно от това се купуват скъпи и безполезни за конкретната работа автомобили (https://offnews.bg/obshtestvo/api-si-kupi-dva-luksozni-dzhipa-za-222-hil-leva-694883.html). И това е само част от всичко, което се върши с народните пари.

Така съвсем логично дойде и тихомълком подадената оставка от Светослав Глосов. Напълно очаквано поне за мене – с действията си АПИ и Св. Глосов насочиха ненужно вниманието към една тема, която е крайно неудобна за управляващите в една изборна година и за това Глосов изгоря без да има каквато и възможност за спасение. Пада му се – политическо назначение на некомпетентен специалист, който дори не знае как да мисли за доброто на своите партийни другари, което неминуемо е диалектически свързано с неговото лично добруване. Обаче така е – „матряла“ не става.

Следва все пак да се каже, че в случая нашият загрижен премиер едва ли е бил притеснен за прекомерната тежест, която ще застигне неговите поданици, които след Решение № 959 вече ще трябва да плащат винетни стикери и за пътища, за които до момента не са плащали такива. Приоритета му е бил да се замълчи по темата и да не се раздухва новата финансова тежест, която благодетелите ни стоварват отново на плещите на лошия „матрял“.

И нека не се заблуждаваме – след Глосов няма да бъде назначен по – грамотен и по народен човек. Точно обратното е. Приемникът ще трябва да е по-коварен и по-умел в прибирането на народни пари и естествено по-внимателен по въпросите свързани с доброто име на „нашата“ партия.

Въпреки грабителската цел и начина на приемане и изписване на действащото в момента Решение № 959/31.12.2018 година, то издаваните актове за нарушения, свързани с неплащането на винетни такси при ползване на „околовръстни пътища“ трябва и могат да бъдат обжалвани.

Трябва да бъдат обжалвани, защото ние обикновените българи сме „лош матрял“ и не генетично не желаем с нашия труд, усилия и средства да се обогатява този „елит“, който имаме в момента.

Правното основание за това е чл. 6 от Конституцията на РБ, според който всички граждани в България имат равни права и равни задължения. Излиза обаче, че това не винаги е точно така. За гражданите на някои градове ще съществува възможността да ползват околовръстен път без винетка, а за жителите на други градове такава възможност няма да има.

Точно по този начин ще следва от тук нататък да се осъществява правната защита в случаите, при които имаме акт за установяване на нарушение, свързано със заплащането на винетни такси за използване на околовръстен път.

Отделно от това налице е и възможност за обжалване пред Върховния административен съд на Решението 959/31.12.2018 година и с неговата отмяна да се търси възстановяване на положението от преди приемането му.


РЕШЕНИЕ No 945 на МС от 1.12.2004 г. за утвърждаване на списък на републиканските пътища

РЕШЕНИNЕ No 959 на МС от 31.12.2018 г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА С ПИСЪК НА РЕПУБЛИКАНСКИТЕ ПЪТИЩА

СПИСЪК на републиканските пътища в Република България

СПИСЪК на републиканските пътища в Република България, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса
11/01/2019

Бюрo

адвокат Никола Янков


Пловдив 4000
бул. България 27
телефон:

+359 (0)878 933 125


email:

pllegakonsult@gmail.com